Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Auton maalipinta kuluu, haalistuu ja menettää ajan myötä parhaan kiiltonsa. Maalipintaa kuluttavat ja naarmuttavat esim. harjapesukoneet sekä lumiharja talvella. Niinikään auringon UV-säteily ja ilmansaasteet haalistavat maalattua pintaa jonka seurauksena maalipinta hapettuu ja maalipinnan luontainen kiilto katoaa ajan kuluessa. Himmeä, kiilloton ja naarmuinen maalipinta voidaan usein palauttaa jopa uudenveroiseksi myllyttämällä eli kiillottamalla auto koneellisesti.

Myllytys tarkoittaa auton maalipinnan koneellista kiillottamista siihen tarkoitetulla kiillotuskoneella ja erilaisilla hiomalaikoilla ja -aineilla. Erilaisille ja eri kuntoisille maalipinnoille on olemassa erilaisia kemikaaleja, joissa hiovaa ainesosaa on enemmän tai vähemmän. Käytännössä maalipintaa tai lakkapintaa "leikataan" muutaman mikrometrin verran. Tämä poistaa pienet naarmut ja himmentyneen pinnan ja palauttaa alkuperäisen värisävyn sekä kiillon.

Syvempiäkin naarmuja saadaan häivytettyä ja tasoitettua. Nyrkkisääntö tähän on, että naarmu jota ei tunne kynnellä voidaan poistaa kiillottamalla. Syvemmät naarmut eli sellaiset, joiden pohjalta näkyy vaaleaa pohjaväriä vaativat aina maalauksen.
Auringossa vaaleaksi palaneen maalipinnan pigmentinkin voi usein palauttaa lähes entiselleen.

Auton maalipinnan koneellinen kiillotus on ylivoimaisesti autonhoidon vaativin työvaihe. Myllytykseen ryhtyvä tarvitsee sekä aikaa että asennetta onnistuakseen. Osaamaton ja kokematon tekijä voi saada paljonkin tuhoa aikaiseksi yrittämällä kiillottaa maalipintaa väärin tavoin, hutiloimalla tai ilman oikeanlaisia kemikaaleja tai työtapoja.

Kiilloituksen jälkeen suosittelemme maalipinnan suojaksi keraamista pinnoitetta!

Keraaminen pinnoitus on toimenpide auton maalipinnan suojelemiseen. Alun perin teollisuuden käyttöön kehitetty menetelmä antaa autolle paitsi suojaa naarmuilta, tekee maalipinnasta myös aiempaa kiiltävämmän, jopa lasimaisen. Keraamisen pinnoitteen ansiosta auton pinnat hylkivät vettä ja likaa.

Ensikertalaisen voi olla syytä jättää pinnoitus ammattilaisen hoidettavaksi.

Operaatio liikkuu 300–500 euron haarukassa, mutta tarkan hinnan saat selville vain paikan päältä kysymällä. Ellei autoa viedä pinnoitukseen suoraan autoliikkeestä, voi esimerkiksi maalipinnan myllytys olla tarpeen.

Keraamisesta pinnoitteesta on etua erityisesti auton pesemisessä, sillä pesuainetta ei tarvita välttämättä lainkaan.

Pinta hylkii hyvin vettä ja likaa, ja suurin osa roiskuvasta liasta huuhtoutuu pois liukkailta pinnoilta jo ajoviiman voimasta, eikä jää kuivumaan auton pinnoille.